Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، بازیافت زباله و منابع سرشار اقتصادی ناشی از این طلای کثیف،سبب شده است تا ما شاهد شکل گیری مافیای منفعت گرای کثیفی باشیم که نه فقط محیط زیست شهر را قربانی مطامع و منافع مادی خود می کند،بلکه با بهره کشی و استثمار کودکان کار،اتباع بیگانه و آسیب دیدگان اجتماعی را به عنوان زباله گرد به خدمت می گیرد تا از جمع آوری و بازیافت زباله ها،کیسه ی منافع خود را پر تر کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فقدان نظارت دقیق و واگذاری مجوز جمع آوری زباله به پیمانکارانی که کودکان محروم را که برای نان ناچارند کار کنند سبب شکل گیری مراکز مجاز و غیر مجاز بازیافت زباله در حاشیه مناطق جنوبی تهران شده است و متاسفانه در این مراکز همچون گود محمود آباد و دیگر گودها عده ای از هموطنانمان و اتباع بیگانه در بدترین شرایط زیستی در میان کوهی از زباله هم کار می کنند و هم متاسفانه زندگی!
این شرایط زندگی و کار که ناشی از فقر شدید است، متاسفانه با رشوه خواری و باج گیری برخی کارکنان و ماموران فاسد شهرداری تهران تشدید می شود و کودک کار 9 ساله ای که 20 ساعت زباله جمع می کند تا آخر ماه حداقل درآمد را داشته باشد،گاها ناچار می شود تا نیمی از درآمد اندکش را به ماموران  شهرداری باج دهد. این موضوع روز گذشته در شورای شهر تهران مطرح شد و محمد علی افشانی شهردار تهران در این باره کارت زرد گرفت.

اما این موضوع بلافاصله از سوی شهرداری تهران تکذیب شد و گفتند پیمانکاران شهرداری کودکان را به کار نمی گیرند. در این باره با الهام فخاری رییس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران گفت و گو کردیم.


در جلسه شورا عنوان شد که پیمانکاران شهرداری تهران کودکان را در بحث پسماند به کار می‌گیرند اما این موضوع از سوی شهرداری تهران تکذیب شده است.

- به کارگیری کودکان طبق پیمان‌نامه در ایران ممنوع است اما کودکان در اموری مانند پسماند به صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند. چیزی که در شهر دیده می‌شود با موضوعی که روی کاغذ می‌آید متفاوت است. قراردادها و پیمان‌ها مطابق قانون بسته می‌شود. پیمانکاران لیستی که ارائه می‌کنند تمامی کارگرانشان بزرگسال است اما مسأله این است چیزی که در شهر می‌بینیم به خصوص در ساعات تاریکی و بعضاً در روز روشن این است که کودکان و نوجوانان کیسه‌های زباله به دوش از این سطل به آن سطل در حال حرکت هستند. در روی کاغذ سندی مبنی بر اینکه این تخلف رخ می‌دهد نمی‌بینیم.

 

شورا در این باره چه اقدامی انجام می‌دهد؟

- باید از نظر نظارتی فعال‌تر و سنجیده‌تر عمل کنیم کار خلاف قانون را روی کاغذ نمی‌آورند، باید رد پیمانکارانی که به صورت شفاهی و غیررسمی کودکان را به کار می‌گیرند زده شود و برخورد جدی با آنها صورت گیرد که البته این کار با یک برنامه نظارتی مشخص صورت می‌گیرد و تأکید می‌کنم این کار غیرممکن نیست وجزو وظایف است. نباید به این موضوع از جنبه مسائل صرفاً اجتماعی یا صرفاً پسماندی نگاه کرد. اگر نظارت دقیق و درست باشد و بندهای مشخصی در قرارداد با پیمانکار دیده شود طبیعی است که این مسأله با قدری مدیریت برطرف شده و دیگر به این شکل آشکار کودکان را در بین زباله ها نخواهیم دید. در حال حاضر به کارگیری کودکان توسط پیمانکاران یک استثمار کودک است و وضعیت نامناسبی را ایجاد کرده است. 

این کودکان به دلیل نوع فعالیت دچار بیماری‌های خاصی می‌شوند؟

- بله، به دلیل اینکه در معرض خطر قرار دارند دچار برخی بیماری ها می شوند. این را هم بگویم که پسماند به درستی در تهران جداسازی نمی شود. از مسئولین خواسته‌ایم که لیست کارگرانی که پیمانکارانشان با آنها در ارتباط است ارائه کند و تاکنون در لیست آنها اسم کودکی نیامده و مدیریت پسماند اعلام می‌کند که طرف قرارداد آنها مرّ قانون رفتار می‌کند و تخلفی صورت نمی‌گیرد اما واقعیت این است که در شهر مشاهده می‌کنیم و هر روز می‌بینیم که این کودکان چطور در سطل‌های زباله به دنبال کسب درآمد برای خانواده‌هایشان هستند.

 

تاکنون با این کودکان صحبت کرده‌اید؟

- بله این افراد به سختی صحبت می‌کنند به دلیل اینکه نگران هستند کار و درآمد خودشان را از دست بدهند البته بعضاً بالاسری‌هایشان به آنها تأکید می‌کند که با کسی صحبت نکنید. خیلی وضعیت نگران‌کننده‌ای این افراد دارند سایه شرمساری است که کودکان این گونه در شهر به استثمار گرفته می‌شوند.

این افراد مستقیم با شهرداری کار می‌کنند؟

- خیلی مستقیم نه بیشتر به واسطه کار می کنند. منتها با نظارت پیمانکاران و قوانین می‌توانیم به گونه‌ای عمل کنیم که این امر اصلاً رخ ندهد چه با واسطه چه بی‌واسطه.

 

آمار دقیقی از تعداد کودکان کار دارید؟

- آمار دقیق نداریم اما فعالان حوزه کودک اعداد و ارقامی در این زمینه دارند.

مافیای کودکان کار و متکدیان را هدایت می کند؟

 میان کودکی که درگیر پروژه‌های باندی، مافیایی و گروه‌های تکدی‌گری می‌شود و کودکی که زباله‌گردی می‌کند، تفکیک صورت گیرد و نسبت به رفع مشکلات آنها اقدام شود.

گزارشی در خصوص کودکان کار به شورا رسیده است؟

- نباید منتظر گزارش در ساختمان شورا بنشینیم این کار نیاز نیست. خود من چندین بار در اینستاگرام‌ عکس این کودکان را گذاشته‌ام واضح است اگر هر کدام از مسئولان یک هفته در این شهر دور بزنند و عکس بگیرند قطعاً با این پدیده برخورد می‌کند و وضعیت اسفبار این کودکان را از نزدیک مشاهده خواهند کرد.

اعلام کرده بود کمیته ای برای رفع مشکل کودکان زباله گرد ایجاد شده است؟

بله کمیته‌ای در رابطه با کودکان زباله‌گرد تشکیل شده است و با آنها  در ارتباط هستیم و امیدواریم که به یک راهکار مشترک در این خصوص دست پیدا کنیم. شهر برایهمه مردم است و زباله‌گردی و خطرات این کار برای کودکان باید گوشزد شود. کودکان اهمیت دارند و این مشکل باید به صورت ریشه‌ای حل شود.

کودکان کار ایرانی هستند؟

- برخی ایرانی و برخی اتباع خارجی هستند، اتباع خارجی‌ها بعضاً به صورت غیرقانونی وارد کشور شدند و از صحبت کردن با دیگران هراس دارند چرا که می ترسند دستگیر شده و مجبور به بازگشت به کشورشان شوند.

این کودکان والدین دارند؟

- قاعدتاً باید والدین داشته باشند برخی غیرقانونی وارد کشور می‌شوند و درآمدی که کسب می‌کنند را برای خانواده‌شان ارسال می‌کنند البته افرادی که این کودکان را وارد کشور می‌‌کنند بعضاً پول کمی در اختیار این کودکان قرار می‌دهند و الباقی را برای خود برمی‌دارند اما بعضی از سردسته‌های این کودکان پولی به آنها نمی‌دهند و فقط هزینه‌های جاری کودکان را  پرداخت می‌کنند. تأکید می‌کنم در زمینه فعالیت کودکان کار مدارک رسمی و مشخصی وجود ندارد. 

کمیته اجتماعی شورا برنامه‌ای در این باره دارد؟

- در حوزه نظارتی باید دقیق‌تر باشیم و همچنین قرار است برنامه‌ای تدوین کرده و اقدامات سخت‌گیرانه‌تری را در آن بگنجانیم تا پیمانکار دیگر نتواند تخلفی انجام دهد.

شهرداری در این باره همیشه طرح های ضربتی داشته است؟

در کمیته اجتماعی مساله مهم کودکان کار و خیابان را دنبال کرده‌ایم. متاسفانه یکی از اقدام‌های ضربتی که هر از چند گاهی نهادهای اجرایی انجام می‌دهند، جمع‌آوری کودکان‌کار است . ولی نباید اقدامات ضربتی در این باره انجام شود و باید با برنامه پیش رفت.

 

به نظر شما می‌توان  جلوی فعالیت کودکان را گرفت؟

- این کار شدنی است با همکاری سازمان‌های مردم‌نهاد و رسانه‌ها این موضوع قابل حل است.

در زمینه جمع‌آوری پسماند واسطه‌هایی وجود دارد که پول‌های کلان به جیب می‌زنند؟

- شورای شهر در سال دوم خود باید در حوزه نظارتی فعال‌تر برخورد کند و باید شهرداری در حوزه پسماند شفاف‌تر شود و اعلام کند چه کسانی، چه شرکت‌هایی و متشکل از چه افرادی در حوزه پسماند فعال هستند و اینکه چه میزان پسماند را تبدیل می‌کنند را اعلام کنند.

شهرداری تاکنون اعلام نکرده چه میزان پسماند را تبدیل کرده است؟

- توضیح کافی تاکنون ارائه نشده است. همه‌اش گفته می‌شود است. گفته می‌شود سازمان پسماند، گفته می‌شود این موضوع، هنوز به جمع‌بندی نهایی و اینکه دقیقاً چه کاری صورت گرفته نرسیده‌ایم.

در سایر شهرها در موضوع پسماند چه اقداماتی انجام داده‌اند؟

- به عنوان مثال در شهر اصفهان در حوزه پسماند اقدامات خوبی در زمینه جمع‌آوری صورت گرفته است و دیگر زباله‌ای کنار خیابان دیده نمی‌شود و بازار سیاهی در این زمینه راه نیفتاده است. نه اینکه مانند تهران شرایط به گونه‌ای باشد که برای جمع‌آوری پسماند افراد دست به هر کاری می‌زنند و واسطه‌های دست اول، دوم و پنهانی در این زمینه وجود دارد در اصفهان کودک زباله کم نداریم چون چیزی در داخل سطل‌های زباله نیست که کودکی بخواهد آن را جمع کند در این زمینه برنامه‌ریزی کرده‌اند و با برنامه در زمینه پسماند اقدامات خوب صورت گرفته است و پسماند خشک را به موقع تحویل می‌دهند اما در تهران در ساعت‌های متفاوت زباله جمع می‌شود و الگوی جمع‌آوری درست نیست. 

مقصر کیست؟

- برخی مدیران خوب و فعال شهرداری تهران در زمینه پسماند هنوز فکر می‌کنند هنوز در این باره تقصیر مردم است.

درآمدها در زمینه پسماند چقدر است؟

- تجارت سودآور و سنگینی پشت پسماند وجود دارد. زباله برخی مناطق بسیار خوب است و کیفیت بالاتری دارد و بهتر تبدیل می‌شود برخی افراد  در زمینه ساماندهی پسماند مقاومت می‌کنند چراکه بازار سیاهی در این باره وجود دارد و ترجیح می‌دهند که اوضاع سروسامان پیدا نکند چرا که درآمد آنها دچار مشکل می‌شود. 

جمله پایانی

باید همه دستگاه ها و نهادهای مرتبط با هم هماهنگ باشند. در شورا به عنوان نهاد ناظر بر شهرداری دو کمیسیون می توانند با همکاری یکدیگر و نظارت دقیق این معضل را برطرف کرده و بخش های اجرایی را ملزم به رعایت قانون کنیم. البته  در این بین رسانه ها نیز می توانند کمک کنند.اگر سازمان مدیریت پسماند رویکرد، راهبردها، برنامه، روش ها و ابزراها را تغییر دهد و بر پایه الگوهای همکاری مردمی، جداسازی و جمع آوری و سپس فراوری پسماند را دگرگون کند خواهید دید که درآمد پایدار شهری چشمگیری به دست می آید و مسایل اجتماعی از جمله زباله گردی برچیده می شود. استان تهران و مردم همه شهرها و روستاهای ۱۶ شهرستان استان تهران از وضعیت پسماند شهر تهران در عذاب هستند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۳۶۴۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرخه مدیریت پسماند گیلان با احداث زباله سوز تکمیل می شود

ایسنا/گیلان شهردار رشت، یکی از کارهای مهم در دست اقدام مدیریت شهری را تعیین تکلیف زباله سوز رشت دانست و گفت: چرخه مدیریت پسماند گیلان با احداث زباله سوز تکمیل می شود.

رحیم شوقی امروز، هشتم اردیبهشت ماه در گفت وگوی اختصاصی با ایسنا در محل لندفیل سراوان رشت،با تاکید بر مطلب فوق گفت: چرخه مدیریت پسماند گیلان با احداث زباله سوز تکمیل می شود و لذا جلسات متعددی را در سطح ملی و با حضور معاونان رئیس جمهور برگزار کردیم تا این موضوع را به نتیجه برسانیم. مقرر شد از تسهیلات صندوق توسعه برای راه اندازی کارخانه زباله سوز استفاده شود که فرایند سه تا چهار ساله دارد.

وی با بیان اینکه در کنار زباله سوز، پیگیر لندفیل جدید استان هستیم، تصریح کرد: در حال حاضر بنای شهرداری مدیریت وضعیت موجود در سراوان است که با پوشش بخش نهایی در حال انجام است.

شهردار رشت با اشاره به آخرین وضعیت ساماندهی لندفیل سراوان اظهار کرد: سراوان تا دو سال گذشته محل دفن زباله شهر رشت و شهرهای اطراف در پهنه مرکزی استان گیلان بود، اما از آبان ۱۴۰۱ پروژه بهسازی لندفیل سراوان را آغاز کردیم.

وی با بیان اینکه وسعت لندفیل سراوان پس از ۴۰ سال دفن زباله به ۱۸ هکتار رسیده بود، افزود: زباله ها دره ای به عمق ۱۰۰ متر را پُر و تبدیل به تپه کرده بودند، اما امروز ۱۴ هکتار از این لندفیل را پوشش دادیم و دارای فضای سبز قابل قبولی شده است.

شهردار رشت پوشش چهار هکتار باقی مانده از لندفیل سراوان را در دست اقدام توسط پیمانکار دانست و عنوان کرد: یکی دیگر از معضلات لندفیل سراوان، شیرابه است؛ با پیمانکار قبلی تصفیه خانه شیرابه به نقطه مطلوبی نرسیدیم و لذا با دستور استاندار و پیگیری اعضای شورای شهر، اقدام به تعیین تکلیف قضایی این موضوع کردیم و پرونده به جاهای خوبی رسیده است.

شوقی ادامه داد: همزمان با پروژه بهسازی لندفیل، برای اصلاح تصفیه خانه فعلی فراخوان اعلام کردیم که تا پایان اردیبهشت ماه تکلیف پیمانکار جدید نیز مشخص می شود تا بتوانیم شیرابه را مدیریت کنیم.

وی با بیان اینکه پوشش دادن بخش اعظم زباله های دپو شده تاثیر مثبتی بر کاهش تولید بوی نامطبوع داشته است، خاطرنشان کرد: مشکل بو کاملا از بین نرفته و در صورت پوشش چهار هکتار باقی مانده در بازه زمانی مشخص، مشکل بوی بد نیز مرتفع می شود. با انجام سمپاشی های دوره ای درصدد کنترل مگس و حشرات موذی نیز هستیم و امیدواریم بتوانیم مشکلات مردم منطقه را به حداقل برسانیم.

شوقی یکی از مباحث مبتلابه لندفیل‌ها را گاز متصاعد شده از آن دانست و بیان کرد: در لندفیل سراوان، لوله هایی را برای استخراج این گازها تعبیه کردیم و درصدد استحصال و بهره برداری از آن هستیم و در این باره با سرمایه گذاران هم صحبت شده است.

شهردار رشت یکی از دغدغه های کارخانه های زباله سوز را فیلترهای خروجی آنها دانست و یادآور شد: شرکت طرف قرارداد با شهرداری رشت، زباله سوزهای نوشهر و تهران را به بهره برداری رسانده و توانسته‌ استانداردهای محیط زیستی را نیز اخذ کند؛ کارخانه زباله سوز ساری نیز پیشرفت ۹۵ درصدی دارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • وضعیت تهران به لحاظ نظافت بهتر از پاریس است
  • بازیافت پسماند زباله توسط دانش‌بنیان‌ها و تبدیل به سوخت پاک
  • تولید زباله در سراب ۴۰ درصد بالاتر از میانگین کشوری است
  • ۷۰ درصد پسماند‌ها در کشور به صورت غیر اصولی دفن می‌شود
  • ببینید | تصاویری از ایجاد دریاچه‌ای از زباله در اطراف تهران؛ بی‌توجهی مسئولان به وعده‌ خود!
  • دستگیری قاتل در لباس زباله‌گردی در لرستان
  • دستگیری قاتل در لباس زباله‌گردی
  • کودک لاهیجانی «شهر یار» حوزه آموزش پسماند شد
  • چرخه مدیریت پسماند گیلان با احداث زباله سوز تکمیل می شود
  • ۱۲ درصد زباله شهروندان قمی در روز جمع‌آوری می‌شود